58-годишната българка дошла на острова от Германия, за да си получи гражданството Ден след като

...
58-годишната българка дошла на острова от Германия, за да си получи гражданството Ден след като
Коментари Харесай

Николинка от Пазарджик загина в калта на Иския ден след като стана италианка

58-годишната българка дошла на острова от Германия, за да си получи гражданството
Ден откакто получила по този начин мечтаното италианско поданство, 58-годишната българка Николинка Благова почина в калното свлачище на община Казамичола. Тялото ѝ беше извадено от спасители, които с часове копаели на ръка калта и скалните парчета, затрупали удавеното от проливни дъждове градче на остров Иския.

Първата от общо 7 жертви беше разпозната ден след нещастието и това беше 31-годишната Елеонора Сабела. Часове наред обаче всички смятаха, че нейният труп всъщност е на българката Нина, както наричали Николинка, и новината обикаляше медиите. След като се разбра, че тялото е на красивата локална продавачка Елеонора, Николинка влезе в листата на 11-те души, водещи се за изчезнали след свлачището, преди да бъде оповестена за третата жертва, съгласно италианското издание “Ил Матино ”. Официална информация от българските управляващи към момента няма.

Италианските медии оповестиха, че калната лава на процедура държи в плен освен изчезналите безследно фамилии, а и тези, останали живи, чиито домове са затрупани от срутените скални парчета и са без ток.

Първо от калния пъкъл беше извадено тялото на красивата локална жителка Елеонора. Часове по-късно спасителите измъкнаха и натрупа на различен доста младеж, открит в спалнята под матрака в затрупана от лавата къща. Малко по-късно беше намерено и тялото на 5-6-годишно момиченце, облечено в розова пижама. Общо 3 деца са измежду жертвите за момента. В зоната на улица Челарио спасителите изкопаха от калната маса натрупа на стара жена. Всички тела са откарани в моргата на болничното заведение за идентифициране.

Загиналата Николинка Благова е от Пазарджик. Тя живеела в Германия и се намирала на острова по чиста случайност или по-скоро поради безкрайното си предпочитание да получи италианско поданство. Нина била родена в България, само че домът и животът ѝ в този момент били в Берлин с мъжа ѝ Винченцо.

Николинка дошла на острова като момиче, когато било мъчно да срещнеш източноевропейски имигранти в Иския. Извършвала сезонна работа, работела в туризма от юни до септември. Трудела се в хотели във Форио и Лако Амено, работела и като сервитьорка в заведения за хранене.

Влюбила се освен в остров Иския, а и в един от жителите му - Винченцо Сенезе, с който след това споделила живота си. Той имал заведения за хранене на Иския, само че също и в Палма де Майорка и Германия.

За зла орис къщата на Винченцо и Нина в Казамичола се оказала измежду разрушените по време на мощното земетресение на Иския през август 2017 година, когато тази община беше най-засегната. Затова двамата се преместили в нов дом, ситуиран в по-висока зона.

Когато се пенсионирал, Винченцо предложил на Нина да отидат в Германия. Тя приела, още повече че двете ѝ пораснали деца и внуците ѝ живеели в България.

Нина си дала сметка, че е пристигнал моментът да събере плодовете на труда си и че не било належащо повече да работи непрестанно, с цел да устоя фамилията си. Затова се съгласила да се реалокира в Германия. Допреди дни тя се намирала в Берлин с мъжа си.

Единственото ѝ неосъществено към момента предпочитание било да получи италианско поданство. Върнала се няколко пъти през миналите месеци на острова, с цел да показа нужните документи. С тази цел пристигнала и три дни преди нещастието с калното свлачище. В петък тя най-сетне получила мечтаното поданство и трябвало да вземе италианската си персонална карта. Веднага по-късно трябвало да си отпътува.

В Германия я чакал Винченцо. Двамата трябвало да отпразнуват мотива при завръщането на Николинка. Вместо това италианецът получил позвъняване от племенника си – юриста от Иския Агостино Яконо, че към момента не се знае къде е Нина, дали е жива, или не. Винченцо изискал да замине за Иския, само че това не му се препоръчвало поради възрастта и здравето му. До последно мъжът се надяваше да получи позвъняване с положителни вести.

Подобни хубави новини към момента чакат роднините на други изчезнали при свлачището хора. Става дума за мъже, дами, деца от семействата Монти, Мацела и други, за които не се знае дали са погълнати от калта, или са живи.

Броят им обаче към момента пораства. Няма новина от две цели фамилии. 30-годишните Валентина Кастаня и Джанлука Монти, както и трите им деца са изчезнали безследно от нощта на петък, когато се стовари калта. Липсва още една млада двойка и бебето ѝ.

Италианското държавно управление ще отпусне в началото 2 млн.евро за най-спешните потребности към нещастието. Ще бъде назначен и комисар, който да управлява и събитията към изключителната обстановка, разгласи министър Нело Музумечи, който дава отговор за Гражданска защита. С първите отпуснати средства би трябвало да се поставят в ред прекъснати пътища, да се осигури временно жилище и храна за пострадалите.

Засега 13 са ранените по време на свлачището. Евакуирани са 200 души.

Свидетели на нещастието разказват Казамичола като градче, потънало в река от тиня. С нея са покрити щедро и лимоновите и мандариновите дървета в близост. Спасителите са придружавали на несъмнено място един по един останалите живи поданици, небрежно приготвили по раница или чанта с най-необходимото. Кал залива и доста от първите етажи на къщите. В мръсната река плуват коли, има елементи от мотоциклети.

За Иския това е следващото свлачище, което зарива с тиня общините ѝ. Сегашната мръсна лава, тръгнала по нанадолнището от връх Епомео, обаче е най-сериозната. Тя опустоши дървета и скални маси, огромни колкото коли, тръшна на земята 20-метрови дървета.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР